Go to Top

Bewoners enthousiast over oprichting coöperatie

Oprichting van Energiecoöperatie DE Ramplaan is een grote stap dichterbij. Op een bewonersavond op 20 juni bleken vrijwel alle aanwezigen bereid lid te worden van een op te richten coöperatie en minstens 500 euro te willen inleggen als ‘zachte lening’ voor zonnepanelen op de Fablohal. Met die intentieverklaringen wist de werkgroep zich voldoende gesteund om door te gaan met het laatste onderzoek naar onder meer financiering van het zonneproject en vormgeving van de coöperatie. Minstens 100 huishoudens in de wijk moeten in 2014 zonnestroom krijgen van de Fablohal. Dat zou een besparing opleveren van 146 ton CO2-uitstoot per jaar!

Hoge opkomst

Ruim tachtig wijkbewoners hadden aandachtig geluisterd naar de Presentatie Zonnecentrale Fablo over de stand van zaken en kritische vragen gesteld. Vrijwel alle aanwezigen antwoordden na afloop: ja! Zij zijn bereid minstens 500 euro in te leggen als ‘zachte lening’ voor het eerste project van de coöperatie, zonnepanelen op de Fablohal. Een geweldige blijk van ondersteuning én een hart onder de riem van de leden van de werkgroep. Oprichting van de energiecoöperatie en uitvoering van het zonneproject zijn nu een stuk dichterbij.

Energiebelasting

Er zijn nog een aantal onzekerheden die moeten verdwijnen voordat het zonneproject definitief kan doorgaan, stond ook in het voorstel dat bewoners die zich vantevoren hadden aangemeld, was toegestuurd. Zo moet de regering de belofte gestand doen dat lokaal opgewekte duurzame stroom korting krijgt op de energiebelasting. Als dat niet gebeurt, of als de korting te laag is, wordt onze zonnestroom te duur. De berichten zijn echter gunstig.

Geldlening

Een andere onzekerheid zijn de kosten van geldleningen die nodig zijn om de zonnepanelen te kopen. Om zomin mogelijk te hoeven lenen, zouden leden van de op te richten coöperatie 500 euro of een veelvoud moeten inleggen als lening tegen een rente ongeveer gelijk aan de inflatie. Dat zou in totaal minstens 150.000 euro moeten opleveren. De eerste intentieverklaringen zijn inmiddels binnen. Wilt u ook een intentieverklaring tekenen? U kunt de  Loyaliteitsverklaring downloaden in de bus te doen bij bestuurslid Verne van Wees, Noordertuindorplaan 57. Of scannen en sturen naar info@deramplaan.nl. U kunt de verklaring ook heel eenvoudig online invullen.

Coöperatie

Ondanks deze onzekerheden is er enige haast geboden met het oprichten van energiecoöperatie DE Ramplaan. Een belangrijke reden daarvoor is dat er op korte termijn intentieverklaringen getekend moeten worden met bedrijven die het dak van de tennishal vernieuwen en de zonnepanelen leggen. Op een eerstvolgende bijeenkomst zullen de statuten worden vastgesteld. Wat het lidmaatschap van de coöperatie in grote lijnen betekent, is te lezen in Voorstel DE Ramplaan.

Mee doen?

Hebt u op 20 juni een verklaring ondertekend en nog niet ingeleverd? Dat kan in de brievenbus van Noorder Tuindorpslaan 57 of teken de verklaring hier.